Uitfasering 2G en 3G in zicht

Verschillende telecombedrijven stoppen met de verouderde 2G- en 3G-netwerken. Zo levert T-Mobile vanaf 1 juni geen 2G meer. Vervelend voor wie nog een heel oude Nokia gebruikt, maar ook verschillende andere apparaten zijn afhankelijk van 2G. Hoe zit het met beveiligingsinstallaties?

 

Diverse apparaten in gebouwen en voertuigen zullen vanaf 1 juni niet meer werken als zij afhankelijk zijn van het 2G-netwerk van T-Mobile. Na 30 jaar heeft deze provider de stekker uit de verouderde en inefficiënte techniek getrokken. KPN en Vodafone leveren nog wel 2G, maar ook maar tot 2025. Die bedrijven stoppen juist weer eerder met 3G. Vodafone levert dat al niet meer en KPN stopt er eind dit jaar mee. Volgens de providers is het te duur om de oude netwerken in de lucht te houden. Ze vergen veel frequenties, apparatuur en energie, terwijl het gebruik snel afneemt. Vooral omdat er nauwelijks data mee valt te versturen.

 

Vitale apparaten
Volgens de Autoriteit Consument en Markt bellen nog zo’n 220.000 mensen via 2G of 3G, maar zijn ook miljoenen andere apparaten afhankelijk van deze technologie. Het gaat dan ook om vitale apparaten, zoals systemen waarmee bruggen en sluizen worden bediend of het spoorwegverkeer wordt gecontroleerd. Fabrikanten gebruiken graag 2G- en 3G-modems omdat die naar verhouding erg goedkoop zijn en prima voldoen als het gaat om transmissie van kleine datapakketten. Systemen met dergelijke modems zullen nu omgebouwd moeten worden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor ongeveer een miljoen slimme elektriciteitsmeters van netbeheerder Liander, die van een 2G-modem (gprs) zijn voorzien. Omdat vooral veel overheidsorganisaties afhankelijk zijn van 2G wordt verwacht dat 2G in 2025 nog niet uitgeschakeld kan worden. Deskundigen denken eerder aan 2028.

Afwachten
Will Spoor, die namens Federatie Veilig Nederland de particuliere alarmcentrales vertegenwoordigt, verwacht dat er nog 75.000 tot 100.000 alarmsystemen afhankelijk zijn van de verouderde netwerken. Vaak alleen voor het back-up-systeem, maar ook dat is natuurlijk niet onbelangrijk. “Er zijn al heel wat brieven verstuurd, maar veel mensen blijven afwachten tot het te laat is.” Het gaat volgens Spoor ook niet alleen om alarminstallaties. “Je hebt binnen onze branche bijvoorbeeld ook persoonsalarmeringssystemen.

Wat te doen?

Recente alarmsystemen worden niet direct geraakt door deze maatregel maar in het verleden zijn er veel systemen uitgeleverd met een 2G of 3G-modem. Deze systemen zullen op termijn uit gaan vallen. Heeft u het vermoeden dat dit bij u het geval zal zijn dan proberen we samen met u een oplossing te zoeken.

 

2G en 3G uitfaseren